Søg produkt:

article

Basislag

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at have isolerende og fugtafledende undertøj. Undgå bomuld – vælg undertøj af uld eller syntetiske materialer.

Basislaget skal slutte tæt til kroppen og holde dig varm, samtidig med at det transporterer fugt væk fra kroppen. Fugt gør dig kold, hvilket hurtigt medvirker til et fald i kropstemperaturen. Derfor bør basislaget direkte på huden aldrig være af bomuld. Bomuld absorberer fugt og tørrer langsomt. Bomuld svulmer også op, når det bliver fugtigt og mister sin ventilationsevne, hvilket gør det mindre ideelt som basislag. Mange folk glemmer, at undertøj ofte er fremstillet af bomuld. Sokker og undertøj af bomuld er ikke et godt alternativ.

Uld og syntetiske stoffer er derimod et godt valg

Uld kan i modsætning til bomuld absorbere op til en tredjedel af sin egen vægt i fugt uden at blive våd. Det isolerer, selv når det er vådt, og lugter ikke dårligt trods kraftig brug og sjælden vask. Uld fås i forskellige tykkelser og kvaliteter. Friluftsbutikker, f.eks. Naturkompaniet, sælger kun uldtøj af høj kvalitet. Syntetiske materialer har den fordel, at de tørrer meget hurtigt og også leder fugt væk fra kroppen hurtigt. Efter et stykke tid kan syntetisk tøj imidlertid begynde at lugte, hvorefter det bør vaskes i meget varmt vand for at fjerne lugten. I dag kan man også købe uld og syntetiske blandinger, som tilbyder fordele ved begge materialer.