Søg produkt:

article

Find vand

Vand er noget af det mest centrale for overlevelse i alle situationer. Derfor er det rart at vide, at der findes rigeligt med vand i junglen. At bruge vegetationen og forsøge at finde en kilde med rindende vand er to måder til at opretholde væskebalancen i en nødsituation.

Udnyttelse af vegetationen til at samle vand

Da junglen er så fugtig, er det faktisk nemmere at finde vand her end i mange andre miljøer. Men du skal vide, hvor du skal lede. Regnvand, som opsamles i rene beholdere eller i planter, er for det meste sikkert at drikke.

Når du befinder dig i regnskoven, kan du se, at bladene på jorden er større. På grund af den begrænsede mængde sollys, der når ned til dem, har de vokset sig større end almindelige blade for bedre at kunne optage solstrålerne. Denne type blad er anvendelig, når man skal samle dug og regnvand.

Hvis du har noget at opbevare vandet i, hælder du bare vandet ned i beholderen fra et af disse kæmpeblade efter natten eller under et regnskyl. Så har du drikkevand på ingen tid. Hvis du har et regnslag, kan du binde det op diagonalt mellem to træer og samle regnvandet op på den måde. Hvis du synes, at vandet smager lidt underligt, kan det være, fordi regnvand mangler visse mineraler, som normalt findes i drikkevand.

Et andet praktisk råd er at binde en gennemsigtig plastpose omkring en busk eller en gren med blade. Så fordamper vandet fra bladene og kondenseres i plastposen. Hvis du putter afskårne planter i en plastikposer, producerer de også kondensvand, som kan give dig de eftertragtede dråber.

Følg dyrene til kilden

Eftersom dyr har brug for at drikke regelmæssigt, kan de faktisk føre dig til vand. Men hvilke dyr er det bedst at følge?

Til at begynde med bør du ikke følge efter rovdyrene. Da de får væske gennem deres bytte, kan de klare sig i lange perioder uden at drikke. Søg hellere vejledning fra græssende dyr. De går sjældent langt væk fra vand.

Fugle kan også være dine allierede i jagten på drikkevand. Havfugle er ikke pålidelige i denne sammenhæng, da de flyver over lange afstande uden at mellemlande. Frøædere og andre fugle såsom finker eller duer befinder sig aldrig langt fra vand. Frøædere drikker ved daggry og skumring, og når de er på vej til vand, flyver de lige og lavt. Når de vender tilbage, er de mætte og tilfredse; så flyver de fra træ til træ og hviler ofte. Præcis som kødædende pattedyr, får rovfugle såsom høge, ørne og andre ådselædere væske fra byttet, og derfor er de ikke lige så gode som vejvisere.

Selvfølgelig skal du også holde øje med menneskelige spor. De fører ofte til en brønd, et borehul eller et afløb. Hvis du opdager, at vandet kun er en leret bæk eller sump, skal du grave et hul i den sandede jord ca. en meter fra kanten. Så vil der sile renere vand ned i hullet.

Vigtigt at rense!

Sø, dam, sump eller kilde – hvis du finder vand, skal du ikke drikke af det med det samme, da det kan indeholde parasitter, som kan gøre dig alvorligt syg. Rens altid vandet med vandrensningstabletter, eller kog det over en ild i mindst 10 minutter. Selvfølgelig kræver det, at du har tabletter eller en beholder, du kan bruge som kogekar. Tænk altså på at tage det med på rejsen, og hav det altid hos dig.