Søg produkt:

I et jagttårn i Värmland

– plus et møde med skovens konge

Elgen, skovens konge, er Sveriges største vildt, og elgjagten er årets højdepunkt for mange svenske jægere. Elgjagt er fyldt med traditioner, varme og venskab på tværs af generationer. Elgjagt består af at vente, flytte sig og chancen for at få pludselig kontakt med et af vores mest majestætiske pattedyr.

Området er varieret med tykke nåleskove, som dufter af plantesaft, og som smelter sammen i store landskaber med udsigt over åbne søer og elve. Vand risler i vandløbene. Den kolde morgenluft emmer af spænding. Her finder du natur og hundeelskende jægere, som ikke ønsker andet end at høre en gøende hund, der følger et frisk spor. Elgjagt er højdepunktet på jagtåret, og jagtselskabet er godt forberedt. Alle er samlet, unge som gamle, familie og venner, og planen er at jage elge med hunde – svenske elghunde for at være helt præcis. Lederen af jagten samler alle omkring sig, både hundeførere og dem, der skal bemande jagttårnene, og gennemgår sikkerhedsreglerne og målene for dagen.

– Vi kan tage to tyre og et ubegrænset antal kalve. Skyd kun i de tilladte retninger, og sørg for, at alle har signalfarvede bånd med høj synlighed på hatten eller tilsvarende. I det første område, vi dækker, har der på det seneste været rapporteret om spor af elge.

Og vi er endelig på vej. Vi lytter omhyggeligt til slagets gang på radioerne. En af hundeførerne finder et helt frisk leje. Man finder også friske spor og ekskrementer. Elge vandrer ofte gennem skovbevoksede områder og søger ly i skovene og krattet. At jage elg er en udfordring ligesom alle andre former for jagt. Det involverer hunde, udstyr og en struktureret plan. 

I skovene i Värmland er listige og stille bevægelser vigtige færdigheder, når man forsøger at opnå de bedste betingelser for en vellykket jagt. Sommetider vender vinden, så du bliver nødt til at tjekke dette og andre detaljer omhyggeligt og ofte. Tøjet skal være lydløst og skal smelte diskret ind i det omgivende landskab. 

Vi jager i et stort skovområde, og nogle af os skal tilbagelægge store afstande for at komme frem til jagttårnene. Jeg hjælper en nybegynder ved at sidde med som mentor på dagens jagt. Vi ser en saltsten lidt derfra, og små fugle flyver rundt om jagttårnet. Endelig hører vi en hunds markante gøen ikke så langt væk, og vi får beskeden på radioen:

– Adskillige elge på farten!

Frosne fingre og stive led forvandles instinktivt og med det samme til højfunktionelle redskaber. Dyrene dukker frem lige foran vores jagttårn, og vi tager sikringerne af vores geværer. Sekunder senere er en elg skudt, en fantastisk lille tyr. 

Skytten er glad, og selskabet endnu gladere, da vi alle sammen i fællesskab har opnået et godt resultat. Det er, hvad jagt i bund og grund drejer sig om: samarbejde, veltrænede hunde, som gør deres arbejde, og en fantastisk oplevelse for os allesammen ude i den friske luft. Når alle mødes omkring lejrbålet, får skytten en lille tak til at sætte i hatten. Det er hans første elg, og kan ikke holde op med at smile. Nu er det eneste, vi mangler at gøre, at smøge ærmerne op og tage os af vildtet.