Søg produkt:

Jagt på fjeldryper

– Spænding og kammeratskab på naturens vilkår

En udfordring, en rejse og et eventyr. Med venner og nogle nye bekendtskaber plus hunde, udstyr og velorganiserede rygsække. Lappland indbyder dig til at nyde jagtdage, som du vil mindes i lang tid. Præcis som med anden jagt i Europa er det at kunne bevæge sig snedigt og forsigtigt vigtige aspekter, når man skal liste sig helt tæt ind på vildtet.  

Denne tidlige morgener fjeldene et magisk syn af både dyster og lyserød stemning. En let tåge hviler over søen, og nogle regnskyer samler sig i horisonten. Vi befinder os midt i vildmarken i en træhytte med vores hunde og udstyr. Vi er langt væk fra alfarvej, og vi er her for at jage fjeldryper. 

Turen op aftenen før var krævende, men nu er vi fuldt fokuserede på vores mission. Vores jagtguide fortæller os om dagens jagt:

"Vi skal jage med tre talentfulde settere i dag. Det er et godt fugleår i år, men vejret vil have stor betydning for os. Træerne har lige smidt bladene, og det gør det lidt vanskeligere for
hundene."

Vi pakker vores rygsække med mad og udstyr, og så er vi klar til at tage af sted. Solen er på vej op og varmer den frosne jord. 

Hundene afsøger et stort område lige på grænsen mellem fjeldenes birketræer og der, hvor krattet slutter. Efter et lille stykke tid stopper en af hundene og markerer, og vi kryber os fremad med to skytter, gør os klar, lader geværerne og venter på signalet fra vores guide. Hundene går ind, og fuglene flyver op, men uheldigvis kommer vi ikke på godt skudhold. Fuglene bliver i lav højde og flyver direkte væk fra os med stor fart. Som skytte skal du vide, nøjagtig hvor hundene er, og vores chance for at ramme disse fjeldryper er forspildt. Nogle fugle piler væk og flyver derefter væk i den lavtliggende tåge og skydækket. Til trods for den udeblevne succes glæder vi os over at have set noget vildt. Som altid skifter vejret i fjeldene hurtigt, og vinden begynder at tage til. De mørke skyer bevæger sig hurtigere, og det begynder at hagle. Sigtbarheden er lav, men vi fortsætter med at følge hundene ned over et vådt område og derefter opad mod åbne vidder og et plateau. Vi skal være opmærksomme på, hvor vinden kommer fra, for at øge vores chancer. Pludselig begynder en af hundene at markere igen. Vi gør os klar til action. To skud affyres, og én fugl falder til jorden. Da den bagefter hænger fra en løkke fastgjort på jægerens rygsæk, fortæller han os:

"Hold da op en oplevelse – den fik virkelig min puls op! Så har alle de dage, man har tilbragt på skydebanen, virkelig betalt sig. Det er så sjovt at følge hundene gennem terrænet. Og det er fantastisk at have en guide, der kan vise os, hvordan man lister sig ind på vildtet og indtager sin stilling – og derefter opleve succes! Fjeldene er utrolige!"

Vi vandrer mange flere kilometer, før vi igen er tilbage i vores hytte den aften. Det var ikke os allesammen, der fik skudt en fugl den dag, men fuglejagt er meget mere end bare at jage. Det handler også om at vandre, om fjelde og om kammeratskab. At se hundene arbejde og nyde synet af naturen – det kan man simpelthen bare ikke få for meget af. At møde nye mennesker her; ved en lille sø midt ude i ingenting med eventyrlige fjeldtoppe som baggrund. 

"Fjeldrypejagt gav mig en dobbelt oplevelse. At vandre i disse fantastiske omgivelser har givet mig tid til at reflektere, samtidig med at jeg har nydt den intense spænding ved at trænge ind på vildtet," siger et medlem af gruppen.

Regnvejret passerer hurtigt forbi, og det er en klar aften. Vi nyder et godt måltid tilberedt over åben ild, en træfyret sauna og en svømmetur i søen. 

Dette er et stille og ensomt miljø, der giver tid til eftertanke. Historier om tidligere jagter er underholdning omkring bålet om aftenen, men til slut får trætheden overtaget. Jeg indånder den friske fjeldluft, da jeg lukker døren til hytten. Jeg puster stearinlysene ud og falder i søvn til den behagelige lyd af ildens knitren i kaminen.