Søg produkt:

article

G-1000 historie

I 60’erne var friluftstøj ikke lige så praktisk anvendeligt, som det er i dag. Det blev blandt andet tydeligt under den skandinaviske Grønlandsekspedition i 1966 (hvor Fjällräven for øvrigt testede det nye revolutionerende termotelt). Efter gennemgribende samtaler med ekspeditionsmedlemmerne begyndte Fjällrävens grundlægger Åke Nordin at fundere over at fremstille en jakke og et par bukser til friluftsbrug.

Af et specialudviklet teltstof, som viste sig at være for tungt til hans letvægtstelt, syede Åke Nordin en klatrejakke – det allerførste Fjällräventøj. Jakken blev testet under fjeldvandring og viste sig at have netop de egenskaber, som Åke savnede i sit friluftstøj. Det eneste, som kunne blive bedre, var stoffets vandafvisende evne. Åke genkaldte sig mindet om, hvordan han som dreng, sammen med vennerne på skibakken i hjembyen Örnsköldsvik, havde fået for vane ikke kun at voksbehandle skiene for at kunne glide bedre. For at holde væden ude "voksbehandlede" de også buksebagen.

Åke eksperimenterede med en blanding af bivoks og paraffin, som han påførte tøjet ved hjælp af konens hårtørrer. Og det fungerede – voksen gjorde stoffet både vandafvisende, vindtæt og oven i købet endnu mere robust.

G efter Grønland

Et af friluftsverdenens mest slidstærke materialer var blevet et faktum, og det fik navnet G-1000. G efter Grønland. Vokset kaldtes for Grønlandsvoks, og selve jakken blev lanceret i 1968 som Grønlandsjakken – en favorit i friluftsgarderoben den dag i dag.

Siden da har G-1000 bevist sin alsidighed og styrke på utallige eventyr overalt i verden. Fjällräven har i Åkes ånd fortsat med at udvikle stoffet. Blandt andet findes der nu flere forskellige varianter af G-1000: Original, Silent, Lite og Eco.