Søg produkt:

Q&A med Johan Skullman

Spørgsmål og svar fra vores friluftsekspert Johan Skullman den 25/2 på vores Facebookside.

Spørgsmål 1

Hej Johan. I din video, hvor du viser, hvordan man slår telt op om vinteren, kan jeg se, at dit telt har sideflapper, som du lægger sne på. Hvordan kan man opnå samme effekt (forhindre luft i at trænge ind), hvis teltet ikke har sideflapper, for uden sideflapperne trænger luften lettere ind?

Svar

Det kan du gøre ved at lægge dynger af sne eller sneblokke langs teltets sider. Når du gør det, med eller uden såkaldte snemåtter, er det vigtigt at huske, at formålet med at gøre det er at forhindre snedriver i at trænge ind, men at ventilation af teltet er ekstremt vigtigt af mange årsager. 


Spørgsmål 2

Situationen er som følger: Du er på en flerdages skitur, og dine støvler er blevet våde, også selvom de har inderstøvler. Så vågner du op i -35 grader og opdager, at støvlerne er én stor isklump, så det er umuligt at få fødderne i dem. Hvad gør du for at undgå denne situation, og hvad gør du, når det sker? Bruger du plastposer rundt om sokkerne?

Svar

Jeg anbefaler, at du bruger læderstøvler med separate inderstøvler. Undgå gummi, fordi temperaturen får materialet til at ændre størrelse (udvide sig i varme, trække sig sammen i kulde!). Læg altid inderstøvlerne i en grejpose om natten, og læg posen ind i soveposen, når du vågner, for at varme støvlerne op. Du kan gøre noget lignende med yderstøvlerne: Sæt dem sammen (stik det ene skaft ned i det andet!), og læg dem mellem soveposen og underlaget. Og husk altid at bruge en grejpose, for at soveposen ikke bliver fugtig eller våd. 


Spørgsmål 3

Hvordan holder du rygsækkens vægt nede på en vintertur?

Svar

Det at holde rygsækkens vægt og størrelse nede er et spørgsmål om at vælge det rette udstyr. Om vinteren har du brug for et lidt mere robust telt og en velisoleret sovepose. Desuden skal du muligvis også vælge en forstærkningsjakke med en højere isoleringsevne. Husk, at det ikke kan betale sig at prioritere lav vægt over komfort. Forholdene ændrer sig ofte om vinteren, og du har brug for god isolering, når du tager et hvil – det er meget vigtigt af hensyn til din præstationsevne og udholdenhed. Formålet og ambitionen med dit friluftsliv om vinteren sætter på mange måder standarden for dit udstyr.

Praktisk tip: Medbring to soveposer: en tynd (ca. -2 til -5 grader) og en tykkere (ca. -8 til -15 grader). Det giver dig mange flere muligheder for at tilpasse udstyret til temperaturen.


Spørgsmål 4

Er det en god idé at bruge indertelt på en vintertur?

Svar

Det kan være problematisk med et enkeltlagstelt om vinteren, så jeg anbefaler på det kraftigste, at du bruger et telt med et separat indertelt.


Få flere tip i nogle af vores næsten 30 videovejledninger med Johan Skullman.