Søg produkt:

Bæredygtig ­opgave

Den første generation Eco-Shell-tøj kom 2011. Samtidig fortsatte Fjällräven arbejdet med den avancerede Keb-serie med tøj til alpin vandring og krævende terræn. Den grundlæggende idé med Keb har hele tiden været at udvikle et system af tøj, der fungerer sammen, og snart opstod tanken om også at fremstille vandtæt skaltøj som supplement til jakkerne og bukserne i G-1000 og stretch.

Og det skulle ikke bare være hvilket som helst skaltøj:

– Vi besluttede os for at udvikle den mest funktionelle serie vandtætte hardshells, der nogensinde er lavet, uden at gå på kompromis med bæredygtigheden, forklarer Henrik Andersson. Vi ønsker ikke, at vores produkter har en unødvendig negativ påvirkning på miljø og dyreliv. Optimal funktion og minimal miljøpåvirkning prioriteres lige højt, og vi er ikke tilfredse med et produkt, før begge dele er opfyldt.

Med dette mål for øje begyndte et intensivt udviklingsarbejde. 

Selve kernen i det nye tøj er helt klart materialet, Eco-Shell. Det er et nyudviklet membranlaminat med optimal funktionalitet, når det gælder vandtæthed og åndbarhed, og det er vævet på en sådan måde, at det er elastisk. Dermed følger tøjet kroppens bevægelser på en helt ny måde. Men den vigtigste pointe er, at alle tre lag er fremstillet i polyester, hvoraf en del er genbrugsmateriale, hvilket er en stor fordel, når tøjet i fremtiden skal genbruges, og at tøjet klimakompenseres og imprægneres helt uden fluorcarbon.

Hvorfor vil I undgå fluorcarbon?

– Fluorcarbon er skadeligt for miljøet. Det ophobes i biologiske organismer og forbliver ekstremt længe i grundvandet og i naturen, siger Henrik Andersson. Fluorkemi er kompleks, og det er endnu ikke forbudt at bruge de fleste typer af disse stoffer, men vi venter ikke på et forbud – vi vil ikke bruge fluorcarbon i vores produkter.

Hvad er man nødt til at gå på kompromis med, når man vælger fluorcarbonfri imprægnering?

– Rent funktionsmæssigt er det ikke nødvendig at gå på kompromis med nogen afgørende ting. Vandtætheden skyldes membranen. Det, imprægneringen gør, er at holde tøjets yderside så tør som muligt. En fluorcarbonfri imprægnering er også vandafvisende – den er derimod ikke lige så fedt- og smudsafvisende som traditionel imprægnering og skal fornyes lidt oftere. 

Jakken, som Henrik og Peter afprøver på kontoret, er en af ti prototyper, som udviklingsafdelingen har bedt Fjällrävens testteam at gennemteste i marken. Gruppen anføres af produktspecialist Johan Skullman og består af bjergguider, hundeslædeførere og professionelle, som færdes i naturen flere dage i træk, og de har taget Eco-Shell-tøjet med på vandring, skibestigning og almindelige skiture. Og en lang række almindelige hverdagsture.

Tøjet har været oppe på Kebnekaise (naturligvis, det er jo der, kollektionen har sit navn fra), stridt sig gennem snefygning på de laplandske fjeldvidder, klatret i øsregn, udholdt pludselige kuldeperioder på Svalbard og dyb sne i Japan. Men det er også blevet brugt på udviklingsafdelingens egne ture både på fjeldet og i de hjemlige skove.

– For at forstå, hvordan et stykke tøj fungerer i virkeligheden, lige fra materiale og snit til lommernes placering, er man nødt til at være ude og bruge det – både i ekstreme omgivelser og i hverdagen, siger Henrik Andersson. Derefter foretager vi naturligvis laboratorietest, hvor materialernes slidstyrke, vandtæthed og tekniske ydelse analyseres. 

Resultatet ses for første gang i efterårs- og vintersæsonen. Henrik Andersson forklarer processen.

– Når vi arbejder med denne type projekt, har vi ingen deadline. Vi er ikke underlagt et pres for, at det skal være færdigt til en bestemt efterårs- eller forårskollektion. Hvis vi skal nå frem til det bedst mulige produkt, må det tage den tid, det tager. 

Hvordan har I tænkt rent designmæssigt?

– Funktion og form er ikke hinandens modsætninger. Hvis man tegner de første streger efter, hvilke egenskaber tøjet absolut skal have, plejer det hele at falde på plads. Der er ikke en eneste ting på jakken, der ikke sidder, hvor den sidder, af en bestemt grund – det gælder alt, lige fra ventilationsåbninger og lommer til hætte og justeringer, siger Peter Lindblom.  

Den nye kollektion består af en jakke, en anorak og et par bukser, og det hele fås i herre- og damemodel. Derudover findes der en længere, letforet parka og et par bukser med højt snit og seler. Tøjet skal både kunne bruges enkeltvist og sammen – og fremfor alt skal det kunne kombineres med det andet tøj i Keb-serien, forklarer Peter Lindblom.

– Skalbukserne har for eksempel et snit, så de kan trækkes over et par vandrebukser i G-1000, som beskyttelse mod regn, når vejret pludseligt bliver dårligt. Alle snit er gennemarbejdede, så de giver den optimale pasform – den er kropsnær, men der er alligevel plads til varmende lag under.

– Det har været en udfordring at gøre jakken så let som muligt, og som samtidig skal kunne holde til barske forhold, sikre maksimal bevægelsesfrihed og minimal miljøpåvirkning.

Nu er Keb Eco-Shell Jacket og det andet tøj ude i butikkerne, det har været udstillet på messer, og de første reaktioner er indløbet fra friluftsbranchen – blandt andet en flot ISPO Award for anorakken. Er Peter og Henrik tilfredse?

– Ja, helt sikkert. Det er lykkedes os at skabe tøj, der er alsidigt og funktionelt, og reaktionerne fra testteamet og tidlige brugere har været utroligt gode. Det, der gør os virkelig tilfredse er, at det ikke alene er lykkedes, men at vi samtidig har minimeret miljøpåvirkningen,” siger Henrik Andersson.

For at modtage din pakke før jul, bestil inden: 2015-12-17T15:00 Udvidet returnering i juleperioden indtil 15. januar 2016 for ordrer afgivet mellem 20. november - 31. december 2015