Søg produkt:

article

Kropsregulering

Menneskekroppen har en usædvanlig god evne til at kunne regulere sin temperatur. Ikke desto mindre er det nødvendigt at være forsigtigt, når man er udendørs om vinteren. Her er en viden, som vi gerne vil dele med dig for at sikre dig bedst muligt.

Kroppen har brug for en konstant høj temperatur for at fungere korrekt. Vi tilpasser os ændringer i klimaet på to måder:

• Adfærdsmæssige, bevidste reaktioner, som f.eks. at tage mere tøj på eller aktivere musklerne.
• Fysiologiske, ubevidste handlinger, som f.eks. at ændre blodcirkulationen, hvilket betyder, at huden, armene og benene forsynes med mindre blod.

Blodcirkulationen koncentreres til midten af kroppen og til hovedet. Sørg altid for varm hovedbeklædning. Også når du ligger i en sovepose. I hvile mister du mere end 50 % af kropsvarmen via hovedet. Når du er aktiv, mister du endnu mere. Dette skyldes, at blodkarrene i hovedet ligger meget tæt på huden og desuden ikke trækker sig sammen. Du vil lægge mærke til denne automatiske reaktion, når du får kolde hænder og fødder. Dette er første tegn på, at kroppen er ved at køle ned.

Rysten er en anden vigtig fysisk reaktion, når kropstemperaturen falder. Rysten er ukontrollerede muskelsammentrækninger for at generere varme og et alvorligt signal om, at du er for kold. Når man begynder at ryste, er det svært at arbejde normalt arbejde med musklerne. Hvis du fortsat bliver koldere, øges din rysten og bliver til kraftige rysteanfald, hvilket er en meget alvorlig situation. Du er nu i en tilstand af mild hypotermi og har brug for hjælp af en kammerat for at få styr på situationen.