Søg produkt:

article

Miljøvenlig rejse

Akkurat som dig foretrækker vi at bruge tid på ture i naturen, langt væk fra trafikken. Vi foreslår desuden, at flere mennesker burde bruge deres fødder på andre tidspunkter også. At gå til og fra arbejde er en perfekt måde at få daglig motion og rydde hovedet for tanker. At tage cyklen er også godt for naturen.

Der er imidlertid nogle gange, hvor du er nødt til at rejse længere, end dine ben kan bære dig. Bil, tog, fly og båd er nogle af de mest almindelige transportformer. Her kan du se nogle tip om, hvad du bør tænke på, når du rejser.

Tog, fly og båd

1. Prøv at tage toget, når du rejser. Fra et miljømæssigt synspunkt er toget meget bedre end at flyve eller køre i bil.

2. Book direkte fly. Flyrejser har den største udledning af CO2, efterfulgt af biler, busser og tog. Der er ikke andre transportformer, som har en større miljømæssig påvirkning pr. km end flyrejser. Udledninger anses også for at være meget mere skadelige, når de udsendes i store højder.

3. Vælg offentlig transport til og fra lufthavnen, så du kan slappe af og nyde din rejse ved at læse en god bog, samtidig med at du reducerer CO2-udledningen.

4. Prøv at rejse med så lidt bagage som muligt. Et tungt fly forbruger mere brændstof.

5. Forlæng dit ophold, når du rejser lange distancer. Rejser over lange afstande har en større indvirkning på miljøet. Flyrejser har den største CO2-udledning pr. person og kilometer. Når du har besluttet dig for at rejse, hvorfor så ikke udnytte situationen og forlænge opholdet?

6. Vælg langsommere færger frem for hurtige færger, som forbruger mere brændstof. Korte bådture er bedre end lange bådture, da lange bådture har en højere udledning pr. km end transport på landjorden.

Rejse med bil

1. Tjek lufttrykket i dækkene regelmæssigt. Med det korrekte tryk kan brændstofforbruget reduceres med mere end 5 %.

2. Brug en motoropvarmer. En kold motor udsender 10 gange så meget CO2 på den første kilometer end en varm motor. I ekstremt kolde temperaturer (-15 °C) bør motorvarmeren tilsluttes 1,5 time, før motoren startes, og i varmere temperaturer (+10 °C) ca. 20 minutter før.

3. Hvis du ikke har en motoropvarmer, skal du undgå, at bilen kører i tomgang. Prøv at skrabe ruderne fri for is om vinteren, og pak bilen, før du starter den. Dette reducerer brændstofforbruget.

4. Overhold fartgrænserne. Hvis alle i Sverige overholdt fartgrænserne, ville CO2-udledningen blive reduceret med 700.000 ton pr. år.

5. Skift til lavere gear uden at bruge gaspedalen til at reducere farten. De fleste moderne biler lukker for brændstofforsyningen, indtil motoren når 1200-1300 omdrejninger pr. minut. Dette gør kørslen mere miljøvenlig.

6. Kør til arbejde sammen med kollegaer, og minimer CO2-udledningen pr. person.

7. Køb en ny bil, da nyere modeller har et lavere energiforbrug end ældre.